pret-renovation

Naarmate het jaar 2018 ten einde loopt, denken veel mensen al na over nieuwe projecten voor het jaar 2019. Sommigen van u denken misschien aan het renoveren van uw huis of appartement om u eindelijk thuis te voelen. Helaas kost het renoveren van een huis wel geld. De meeste mensen denken dan meteen aan een lening, maar wist u dat er verschillende soorten leningen zijn die u kunt gebruiken om uw renovaties te financieren? Naast het feit dat een renovatielening vergelijken belangrijk is, zijn er nog wat zaken waar u op moet letten. In dit artikel legt TopCompare.be, de Belgische expert in persoonlijke financiën, de verschillende beschikbare opties uit en zaken waar u op moet letten, zodat u de beste lening voor uw verbouwing kunt kiezen

Krediet, ja, maar voor wie?

Kredieten zijn nog nooit zo populair geweest in België. Met meer dan 11.246.316 leningen verstrekt in 2017, wat gemiddeld overeenkomt met 1.25 leningen per persoon (18+), stijgt de kredietfinanciering, en dit is niet zo vreemd. Zo kunnen slechts weinigen van ons tegelijkertijd ambitieuze projecten financieren, zoals de aanschaf van een nieuwe auto of de installatie van zonnepanelen.
Veel mensen gebruiken een lening omdat ze hun uitgaven over meerdere maanden kunnen spreiden. Bovendien kan bij dringende zaken een lening een snelle oplossing bieden, zoals bijvoorbeeld bij waterschade of een ingestort plafond. Om een ​​lening te krijgen, moet u meerderjarig zijn, niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staan ​​en over voldoende inkomsten beschikken om uw maandelijkse betalingen te dekken. Er bestaan echter verschillende soorten leningen en het is belangrijk dat u de lening kiest die het beste bij u past.

De verschillende soorten leningen

Als u wilt verbouwen, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar. Over het algemeen zult u al snel bij twee verschillende opties uitkomen: De persoonlijke lening voor alle doeleinde, of de specifieke renovatielening. Het is belangrijk van te voren goed de verschillen te weten zodat u weloverwogen de lening kunt kiezen die het beste bij u past

Zo hoeft u met een persoonlijke lening u niet te verantwoorden waar u het geld voor nodig heeft en facturen of offertes aan uw bank te verstrekken. Let wel op dat aangezien de bank niet weet waar u deze lening voor aanvraagt, de rente (JKP) hoger zal zijn. De renovatielening is een toegewezen lening, dat betekent dat u met deze lening puur en alleen uw verbouwing mag financieren. U moet een offerte of een factuur laten zien om zo uw uitgaven aan de bank te verantwoorden. Dit kan lastig zijn, maar omdat de bank precies weet waar u het geld voor gaat gebruiken zal de rente echter wel lager zijn dan met een persoonlijke lening.

In de familie van persoonlijke leningen (ook leningen op afbetaling genoemd) vinden we verder ook de decoratie lening, die u kunt gebruiken om uw interieur te financieren. De lijn van beschikbare verbouw kredieten is echter iets breder: naast de hierboven vermelde renovatielening, is er ook een « groene » lening beschikbaar, ook wel de energielening genoemd. Deze lening kan enkel worden aangevraagd als uw verbouwing een energiebesparing oplevert. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen installeren, uw dak isoleren of kiezen voor een alternatief verwarmingssysteem. Een groene lening heeft een bijzonder interessant rentetarief, dat vaak nog lager is dan de rente van een normale renovatielening. Houd er echter rekening mee dat de voorwaarden sterk kunnen verschillen van de ene financiële instelling tot de andere, dus het is belangrijk om de aanbiedingen te vergelijken voordat u concrete stappen gaat zetten.

Ten slotte kunnen huiseigenaren met een hypotheek kiezen voor een herfinanciering van hun hypotheek om een ​​extra bedrag te krijgen waarmee ze verbouwingen kunnen financieren. In dit geval hoeven de betrokken partijen meestal alleen administratiekosten te betalen, maar profiteren zij van dezelfde rentevoet die wordt toegepast op hun hypotheek.

Kies uw krediet

Zo zijn er verschillende opties mogelijk om uw verbouwing te financieren, maar hoe kiest u nu de beste optie voor uw financiële profiel? Als eerste stap raden we sterk aan om verschillende soorten kredieten te vergelijken, afhankelijk van het project dat u wilt ondernemen. Als de soort lening eenmaal is gekozen, is het verstandig om verschillende looptijden te simuleren, waardoor de rente automatisch wordt gewijzigd. Verder is het heel belangrijk om de tarieven die door verschillende banken worden aangeboden goed te vergelijken en zo het krediet te vinden dat op lange termijn het goedkoopste is. Zo kunt u bijvoorbeeld tot bijna €1.000 besparen op een renovatielening!